Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/szomthu1/savariafilmszemle/2015/templates/gk_bluap/lib/framework/helper.layout.php on line 117

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/szomthu1/savariafilmszemle/2015/includes/application.php on line 536

Egy hét múlva filmszemle

Itt vannak a filmek, a szervezők gőzerővel dolgoznak. Önöknek székről sem kell gondoskodniuk, mert azok már ott várják a nézőket az ország egyik legszebb filmszínházában.
Már csak néhány nap, és készülhetnek a filmbarátok egy olyan szemlére, amelyen a Savaria Filmszínház eddig soha nem látott, és minden valószínűséggel máshol el sem érhető filmcsemegéit kísérhetik figyelemmel. A film-kincs-tár húszórányi magyrázatot kínál napjaink, e bonyolult „multi-világ”megértéséhez. A kisjátékfilmek sorában megtudhatjuk, hogy mi is volt Salvador Dali nyomasztó álma, ki volt Kossuth papja, és miként álmodja le a csillagokat a zentai Bolyai Filmműhely stábja. Érdekesnek ígérkezik az „Óvatos légy azzal a fejszével, Jenő!” című, sokat sejtető és ígérő premissza. A múlt értékeinek, sorsfordító, drámai eseményeinek, jeles személyiségeinek több kihagyhatatlan témája kerül a fény segítségével a vászonra. „Szeptember katonája”, „Isten embere”, „A szeretet teremtő ereje” mellett „A köröstárkányi mészárlásról” készített sok-sok felvétel gondoskodik a dokumentumfilm kategória nagyszerűségéről. Megtudhatjuk a „Mert hét életem van, ebből öt ment el...” című filmből, hogy főhőse mire szánta maradék két életét.

Mennyi tudás, mennyi szenvedés, mennyi öröm, mennyi elgondolkodtató üzenet került a közel húszórányi pályázati alkotásba! És milyen egyszerűnek tűnik mindez papírra vetve. Ötletek, témák, nyitott szem, fantázia, alkotók, technika és film. Ha ilyen egyszerű lenne, minden bizonnyal naponta több ezer film születne a világon, hiszen szinte minden pillanata az életnek azt üzeni, mutass be, gondolkodj el, dolgozz fel, tanulj belőlem. Mégsem születnek filmek, és a témák a szürkeállományok hátsó kamráiban végzik villanásnyi létüket. De mennyi önfeláldozás, saját költségen magvalósított álom, hosszú, fáradságos forgatási napok, önkéntes segítők (a csillagok szerencsés állása) és ki tudja még mi mindennek köszönhetők a Savariába érkezett pályázati filmek. Szép ünnepe ez a filmes szakmának, és országos, sőt határokon túli figyelmet irányít Szombathelyre. A Szombathelyi Médiaközpont munkatársaiként pedig örülünk annak, hogy ezt a nagy eseményt is – ahogy néhány nappal ezelőtt a Helyi Televíziók Országos Egyesületének háromnapos találkozóját is – megrendezhetjük. Mert a televízió és az újság együtt erős gazdasági bázis, még megteheti, hogy áldoz a közösségteremtő kohézióra. Van egy televíziónk, és van egy újságunk. Még van. De nincs rádiónk, és ha nem lesz újságunk sem, akkor a szomszédvárak elveszik a piacainkat, és marad a licenc nélküliség, a szombathelyi MÉDIA NB III. És, tudjuk, a feljutás roppant nehéz, mert drága és időigényes, akárcsak a demokrácia. Felépített értékeink megtartása pedig óriási felelősség. Ha vállaljuk! De most mozizásra >fel! A szombathelyi médiavilág jövőjének alapos átgondolása a holnap feladata. Jöjjenek a filmek, az alkotók, és végre a Casablanca Oscar-díjjal elismert rendezőjének, Kertész Mihálynak a filmje, „A tolonc” (1914)! A film Amerikából érkezett haza, az alkotók hazánk minden tájáról és határainkon túlról jönnek, de önöknek csak egy kellemes séta, és minden programot ingyenesen tekinthetnek meg június 12-én és 13-án az AGORA Savaria Film>színházban.

Lovass Tibor, a Szombathelyi Médiaközpont igazgatója

A TOLONC (1914)

Exkluzív filmbemutató 2015. június 13-án délben, közvetlenül a II. Savaria Filmszemle díjkiosztó gálája előtt. A vetítésre jegyek igényelhetők személyesen a Szombathelyi Televízióban (Géfin Gyula u. 22.). A többi vetítés és program belépőjegy nélkül látogatható.

A tolonc igazi filmkincs, a magyar filmtörténet egyik legfontosabb korai filmje, Kertész Mihály Oscar-díjas rendező egyik első rendezése, a  főszerepekben olyan neves színészekkel, mint Jászai Mari (akinek ez az egyetlen fennmaradt mozgóképes alakítása), Berky Lili és a később Hollywoodban is  híressé vált Várkonyi Mihály.

HELYSZÍN:

moziAGORA-SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
9700 Szombathely, Mártírok tere 1.
+36 94 509 641
info@agora-savaria.hu

SZERVEZÉS:

Szombathelyi MédiaközpontSZOMBATHELYI MÉDIAKÖZPONT
9700 Szombathely, Géfin Gyula u. 22.
+36 94 325 525
savariafilmszemle@gmail.com

PARTNEREK, TÁMOGATÓK:

partnerek tamogatok
Az oldal tetejére